Schermafbeelding 2019 08 16 om 11 00 13

Informatie over de Eikenprocessierups

De Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para Dressuur worden gehouden in het Kralingse Bos. In de verschillende eiken in het bos is tijdens de zomer de Eikenprocessierups gevonden. Hun larven zijn door hun kleine haartjes een dierlijk en menselijk irriterend middel. Zo kunnen de haartjes onder andere uitslag en oogontsteking veroorzaken. Tijdens de Europese Kampioenschappen zijn de meeste larven veranderd in motten, maar hun (verlaten) nesten en verdeelde haren (via de wind, in het kreupelhout en vooral in het gras) kunnen nog steeds irritatie veroorzaken.

De organisatie van de EK’s heeft verschillende maatregelen getroffen om zo min mogelijk last van de Eikenprocessierups te hebben: zowel voor de paarden, ruiters, bezoekers en de organisatie. Ondanks de verschillende maatregelen is het nog steeds mogelijk om in aanraking met de haartjes te komen. Daarom adviseren we jullie om de volgende adviezen te volgen.

  • Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers die op het terrein werken en de waarschuwingstekens.
  • Probeer direct contact met bosjes, bomen en takken te ontwijken.
  • Ga niet in het gras liggen of zitten.
  • Leg geen spullen in het gras die ook je huid aanraken (dekens, handdoeken, kleding etc.).
  • (Verlaten) nesten kunnen uit de bomen vallen, raak deze niet aan. Er zitten hier veel haartjes die de verschillende irritaties veroorzaken.

Wanneer je symptomen herkend (irritatie en jeuk op de huid of ogen) dan adviseren we je om naar de EHBO te gaan. Deze zijn te vinden op de plattegronden die over de venue verspreid hangen en in het programmaboekje. Door er vroeg bij te zijn voorkom je de ergste irritaties!