Deelnemers Longines FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur & Para-Dressuur Rotterdam 2019 bekend

EC
Nbmarc Houtzager Sterrehofs Calimero Nedd51 4359
Foto: Nils Boeser

Dit weekend sloot de inschrijving voor de Longines FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur Rotterdam 2019. Met 220 combinaties van paard en ruiter uit 33 landen wordt dit verreweg het grootste hippische spektakel dat ooit in Rotterdam heeft plaatsgevonden. Met het sluiten van de inschrijving is ook het definitieve programma van de EK's bekend.

EK Springen

Voor het EK springen hebben zich 84 combinaties uit 25 landen aangemeld waarvan 15 landen naast de invididuele medailles ook zullen strijden om de teammedailles. De Ieren verdedigen in Rotterdam de teamtitel en de Zweed Peder Fredriscon zal zijn individuele titel verdedigen. Daarnaast staat voor een aantal teams ook een Olympisch startbewijs op het spel in Rotterdam. Tijdens de World Equestrian Games 2018 hebben USA, Zweden, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Australië de zes beschikbare Olympische startbewijzen geclaimd. Dat maakt dat top teams uit o.a. Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Spanje, Italië en Ierland in Rotterdam de strijd zullen aangaan voor de drie Olympische startbewijzen die er te winnen zijn. Het laatste startbewijs kan verkregen worden tijdens de finale van de FEI Nations Cup in Barcelona.

EK Dressuur

Maar liefst 70 deelnemers uit 24 landen hebben zich aangemeld voor het EK Dressuur. Daarvan strijden 14 landen om de teamtitel die sinds het afgelopen Europese Kampioenschap in handen is van het Duitse Team. De individuele titel bij de dressuur is in handen van de Duitse amazone Isabell Werth. Ook bij het Longines FEI Europees Kampioenschap Dressuur presented by Rabobank zal er niet alleen om de titels gestreden wordt maar ook om drie Olympische startbewijzen. Vijf landen - Duitsland, Groot-Britannië, Zweden, Nederland en Spanje hebben zich al gekwalicificeerd voor Tokyo 2020 door hun prestaties tijdens de World Equestrian Games in 2018. De overige landen gaan in Rotterdam proberen hun Olympische kwalificatie zeker te stellen.

EK Para-Dressuur

Bij het EK Para-Dressuur strijden in Rotterdam 66 deelnemers uit 21 landen. Ook hier hebben 14 landen zich aangemeld met een team. De Britten verdedigen de Europese teamtitel in Rotterdam en zullen zeker beducht zijn voor de Para TeamNL ruiters die de Britten tijdens de afgelopen Wereldruiterspelen onttroonden. Individueel zijn Sophie Wells (GBR) in Grade 5, Susanne Jensby Sunesen (DEN) in Grade 4, Suzanna Hext (GBR) in Grade 3, Stinna Tange Kaastrup (DEN) in Grade 2 en Julie Payne (GBR in Grade 1 de titelverdedigers.

De deelnemende landen komen met hun allersterkste teams naar Rotterdam. O.a. topruiters in, die niet zo vaak in het nationale team deelnemen, zoals Daniel Deusser (GER) en Christian Ahlmann (GER) en Ben Maher (GBR) en Scott Brash (GBR) die vrijwel nooit in FEI Nations Cup wedstrijden meerijden. Carl Hester en regerend Olympisch kampioen Charlotte Dujardin waren in 2011 dé smaakmaker en verrassing van het EK Dressuur in Rotterdam en zijn er dit keer beiden weer bij, weliswaar met andere paarden. "Dit is een ongekend sterk deelnemersveld,” zegt Fred Rozendaal, algemeen directeur van de EK's in Rotterdam." Op de Amerikanen na, die natuurlijk niet mogen starten tijdens deze EK's is nagenoeg de gehele top van de wereldranglijsten springen, dressuur en para-dressuur in Rotterdam over twee weken. Dat belooft mooie sport!"

Photo credits: Nils Boeser

Deelnemers Springen

Deelnemers Dressuur

Deelnemers Para-Dressuur

  • Deel dit artikel