Ierland wint Longines FEI Nations Cup finale en felbegeerd ticket voor Tokyo

FEI
Irish team podium 1 MB

De Longines FEI Jumping Nations Cup™ Finale 2019 had een ongelooflijk spannend einde met uiteindelijk het team van Rodrigo Pessoa bestaande uit Peter Moloney, Paul O’Shea, Darragh Kenny en Cian O’Connor als lachende winnaars. Met slechts 1 fout voor tijdsoverschrijding versloegen ze de winnaars van vorig jaar, team België, terwijl Zweden op de derde plaats eindigde. De kers op de taart voor de Ieren was natuurlijk de kwalificatie voor de Olympische Spelen volgend jaar.

De Spaanse parcoursbouwer Santiago Varela, die straks ook in Tokyo in actie gaat komen, zorgde voor een spannende middag waarin het onmogelijk was om te voorspellen waar de Nations Cup trofee terecht zou komen. Toch wisten de Ieren zich al verzekerd van hun tickets naar Tokyo voordat de laatste ruiter O’Connor de ring inreed.

Een springfout van Moloney met Chianti’s Champion op de driesprong werd gevolgd door een geweldige foutloze rit van O’Shea met Skara Glen’s Machu Picchu. Toen Kenny en Balou du Reventon met één tijdfout rondkwam wisten de Ieren al dat ze hun rivalen in de strijd voor de Olympische kwalificatie, Colombia en Italië, hadden verslagen.

O’Connor maakte de dag onvergetelijk door een perfecte rit te rijden waarmee de druk op het Belgische team in deze Longines FEI Nations Cup finale werd opgevoerd. Deze nieuwe Europees kampioenen zorgden voor foutloze ritten van Olivier Philippaerts (H&M Extra) en Jerome Guery (Quel Homme de Hus) en hadden hun tweede overwinning van de FEI Nations Cup in het vizier. Een foutloze rit van Gregory Wathelet en MJT Nevados zou de zege veiligstellen, daarmee konden de vier ongelukkige strafpunten van Niels Bruynseels en Jenson van’t Meulenhof op de laatste hindernis worden weggestreept. Helaas maakte de hengst van Wathelet een fout op de steilsprong waarmee het een tweede plaats werd voor de Belgen.

Chef d'equipe Rodrigo Pessoa: "We hadden een duidelijk doel om hier te zijn, de ruiters waren super gefocussed en de paarden in topconditie. We rekenden op een stevige strijd met Italië en Colombia maar toen de wedstrijd begonnen was bleek dat we ook ons mannetje stonden tegen de grote landen zoals België. Men realiseert zich soms niet hoe groot de druk was om deze Olympische kwalificatie veilig te stellen. Het was een grote verantwoordelijkheid voor onze ruiters en zij volbrachten het in stijl. Chapeau! We hadden twee Olympische kwalificaties meegebracht vanuit het EK in Rotterdam (Dressuur en Para Dressuur) en men verwacht van een paardensportland als Ierland dat het springteam zich kwalificeert. Dat was voor mij het spannendst, het was mijn missie om die kwalificatie te verkrijgen en ik ben blij dat die missie nu is volbracht."

O'Connor, die in 2004 deel uit maakte van het Ierse team tijdens de Olympische Spelen in Athene: Natuurlijk was de kwalificatie ons doel maar dat was niet de enige reden waarom we hier reden. We kwamen zeker ook om te winnen, met de Olympische kwalificatie als bonus. Als team hebben we met onze armbanden ook een eerbetoon gebracht aan een van de ruiters uit het Olympische 2004 team, Kevin Babington, die enkele weken geleden een vreselijk ongeluk kreeg.

Pessoa is trots op de teamspirit van zijn ruiters: " Met teams heb je goede en slechte dagen... met een heleboel chemie tussen de teamleden. Het belangrijkste is dat op de dag dat het erop aankomt iedereen z'n persoonlijke situatie ondergeschikt maakt en samen werkt om het doel te bereiken. Dat is wat hier gebeurde en daar ben ik ongelooflijk blij mee."

Kenny realiseerde zich het belang van zijn rit; "Ik was best nerveus toen ik de ring inreed maar ik besef dat ik ontzettend veel geluk heb met zo'n fantastisch paard, hij doet zo zijn best. Op donderdag reden we een geweldige foutloze ronde en ook vandaag hebben we alles gedaan om de lepels in de balken te laten. Helaas hoorde ik van Santi (parcoursbouwer Santiago Varela) dat ik de enige was met een tijdfout."
Die tijdfout kostte hem zijn deel van de 'double clear' bonus van €100.000,= die nu verdeeld werd tussen de Belg Olivier Philippaerts en de Duitser Daniel Deusser.


  • Deel dit artikel