Img 1048

Horses, Healthcare & Science: Connected by Horsepower!

What we know, what we do, and how we approach patients and horses in the world of Healthcare.

Op 24 augustus 2019 slaan de organisatie van de Longines FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur en LS&H Lawyers de handen ineen met de International Association of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO). We nodigen jou gezamenlijk van harte uit voor ons internationale congres waar we in de wereld duiken van interventies ondersteund door paarden.

Congres
Ongeveer anderhalf jaar geleden ontstond bij Nicole Kien van LS&H Lawyers, een Rotterdams advocatenkantoor dat zich geheel richt op de Life Science & Health sector, en algemeen directeur van de EK’s, Fred Rozendaal, het idee om het congres Horses, Healthcare & Science te organiseren. Terwijl Terwijl op korte afstand van ons congres de topsporters (op twee en vier benen) laten zien wat paarden en mensen gezamenlijk in de sport kunnen bereiken, zoomen wij in op een ander buitengewoon talent van paarden. Paarden assisteren professionals bij interventies bij kwetsbare personen, zoals kinderen met autisme, kinderen met cerebrale parese (spasticiteit) en patiënten met psychiatrische of psychologische problemen. Dagvoorzitter Tom van het Hek, ex-hockeyer, -coach en voormalig huisarts, bespreekt met onze gastsprekers praktijkvoorbeelden, uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, internationale ontwikkelingen in zorgstelsels. Zij laten zien wat de noodzakelijke voorwaarden zijn waaraan moet worden voldaan als we zorgvuldig, effectief en op een integere wijze de paarden in deze wereld willen inzetten.

Gastsprekers
Met trots kondigen wij aan dat Prof. Dr. Marie-José Enders-Slegers, faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen, leerstoel Antrozoölogie, aan de Open Universiteit in Heerlen, voorzitter van het bestuur van ‘IAHAIO’ en voorzitter van het Instituut voor Antrozoölogie zorgdraagt voor de opening van ons congres. Ze introduceert het onderwerp van het congres, zoomt in op de achtergronden, geeft een overzicht van recent wetenschappelijk onderzoek en de belangrijkste internationale ontwikkelingen op dit gebied.

Maar niet alleen Prof. Dr. Marie-José Enders-Slegers komt aan het woord. Nooit eerder was er zoveel kennis en ervaring met betrekking tot equitherapie, het therapeutisch werken met het paard als partner, van over de hele wereld bijeen. Deze sprekers doen baanbrekend onderzoek en zijn verbonden aan vooraanstaande universiteiten. En meer dan dat het zijn stuk voor stuk boeiende mensen die een bijzonder verhaal te vertellen hebben.

De resultaten die Nina Ekholm Fry, (VS) in de Verenigde Staten heeft behaald bij de behandeling van veteranen met paarden zijn echt verbluffend. Martine Hausberger (FR) gaat voorbeelden laten zien van de inzet van paarden bij de behandeling van autisme. Roswitha Zink (AT), is van huis uit biologe en psychologe. Zij heeft vooral heel veel bereikt bij de behandeling van kinderen met trauma’s en het bijzondere daarvan is dat ze de communicatie met paarden zonder woorden doet, ze gebruikt alleen paardentaal. Roswitha heeft daar ook een boeiend boek over geschreven.

Het verhaal van Rupert Isaacson (VS) gaat met name over zijn ervaringen met zijn eigen zoon, die ook autisme heeft. Zij hebben een bijzondere tocht met paard door Mongolië gemaakt. Promovenda Marloes Ernst (NL) doet onderzoek naar deze ‘Horse Boy’ methodiek en bespreekt haar methode van onderzoek tijdens het congres.

Machteld van Dierendonck (NL), welbekend in de hippische wereld, bekijkt equitherapie vanuit een geheel andere kant, namelijk vanuit dierenwelzijn. Hoe ervaart het paard zijn rol in dit soort behandelingen.

De Italiaanse Irene Sanguin (IT), vertelt hoe het in Italië gelukt is om dierondersteunde interventies in het Italiaanse zorgpakket te krijgen.


Kortom, een veelheid aan onderwerpen, verhalen en ervaringen die je niet mag missen. We willen met dit congres informatie uit de (toegepaste) wetenschap met de praktijk delen en toegankelijk maken voor o.a. de patiënt, therapeuten en andere professionals in de zorg en de hippische wereld, beslissers bij de overheid en zorgverzekeraars of familieleden en naaste betrokkenen van mensen die de zorg nodig hebben.

Program* August 24th, Rotterdam

09:00 hrs. Registration guests, reception
10:00 hrs. Official opening
10:05 hrs. Welcome and announcing the program by Tom van ’t Hek (NL)
10:20 hrs. Opening by Prof. Dr. Marie-José Enders-Slegers (NL)
The history and state of art of practice and research of Equine Assisted Interventions.
10:45 hrs. Nina Ekholm Fry (VS)
Overview of Research and Report of Experiences of Equine interactions with veterans with PTSD
11:20 hrs. Martine Hausberger (FR)
Children with autism and equine assisted therapy (how and why it works).
11:55 hrs. Rupert Isaacson (USA)
Introduction into ATHENA-Horse Boy Method
12:05 hrs. Marloes Ernst (NL)
The Horse Boy Method: the challenges of research.
12:35 hrs. Lunch break
13:30 hrs. Welcome back by Tom van ’t Hek
13:35 hrs. Roswitha Zink (AT)
How horse assisted psychotherapy can help humans with traumatic experience striking the balance.
14:10 hrs. Machteld van Dierendonck (NL)
Equine Welfare and Wellbeing in Equine Assisted Interventions: safeguarding animal and human wellbeing, what challenges to overcome?
14:45 hrs. Irene Sanguin (IT)
Animal Assisted Interventions in a National Health Care System: The Italian approach.
15:20 hrs. Closing by Prof. Dr. Marie-José Enders Slegers en Tom van ’t Hek
15:30 hrs. Reception

  Klik hier voor meer inhoudelijke informatie betreffende de onderwerpen die de sprekers aan de orde brengen.

  *Please, note that the program is subject to change, and will be updated continuously up to the conference

  Locatie: Rotterdam, The Boathouse
  Datum:
  Zaterdag 24 augustus 2019

  Tijd:
  09:30 – 15:00 uur met aansluitend een borrel 

  Contact:
  side-events@chio.nl

  Tickets
  (alle tickets zijn inclusief BTW en inclusief koffie/thee bij ontvangst, een lunch en afsluitende borrel):
  - Zakelijk € 180,- 

  - Particulier € 150,-
  - Groepen € 140,- (vanaf 10 personen)

  Maak jouw bezoek aan de EK's compleet.
  Bekijk de verschillende mogelijkheden hier:

  Om jouw bezoek aan Rotterdam en de Longines FEI Europese Kampioenschappen compleet te maken bieden wij graag de mogelijkheid om naast tickets voor het congres diverse extra tickets te kopen. Hieronder vind je informatie over alle beschikbare congres-tickets.

  • EK-Congresdiner, vrijdag 23 augustus 18:00 – 20:30 uur
   Mocht je al een dag eerder naar Rotterdam komen, nodigen wij je van harte uit om aan te schuiven bij ons EK-Congresdiner. Tijdens het diner zijn (enkele) gastsprekers aanwezig die alvast graag met jou en de overige tafelgenoten in gesprek gaan over het congres-onderwerp. Het diner bestaat uit drie gangen inclusief 4 drankjes (bier, wijn, fris, koffie of thee) en toegang tot de EK-boulevard waar ’s avonds entertainment plaats vindt. (Er is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor dit diner.)
  • EK-Boulevard (23 augustus en 24 augustus) 16:00 – 23:00 uur
   Speciaal voor de Longines FEI Europese Kampioenschappen wordt er op loopafstand van het congrescentrum een mooie boulevard ingericht met diverse stands waar je van alles kunt vinden op het gebied van paardensport en lifestyle. Ook is er een leuk kinderdorp en kun je er gezellig een hapje of drankje nuttigen bij een van onze foodtrucks en bars, maar vooral ’s avonds is dit een hotspot! Elke avond treedt hier een band, artiest en/of DJ op. Ook op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus, na het congres is het hier (in het zonnetje) goed vertoeven! Je ontvangt als deelnemer aan het congres € 10,- korting op de boulevard tickets.
  • Rotterdam fietstour met gids, zaterdag 24 augustus 16:00 – 18:30 uur
   Op zaterdag 24 augustus vindt er na afloop van het congres een borrel plaats. Aansluitend bieden we jou de mogelijkheid om op de fiets kennis te maken met de stad Rotterdam.

   “Beleef Rotterdam!”
   Met gezellige, enthousiaste stadsgidsen, die een enorme kennis hebben van alles wat er in hun Rotterdam gebeurt, ga je op pad om op een unieke manier “Rotterdam te beleven” per fiets. De stadsgids wisselt persoonlijke verhalen af met interessante facts&figures over de hotspots en bezienswaardigheden van Rotterdam. Dit is écht de leukste manier om verrassend Rotterdam te ontdekken, te ervaren en te beleven! De fietstocht is inclusief:

   - Proost! Onderweg bieden wij een glaasje Rotterdamsche Port aan om te proosten op “ons aller” Rotterdam!
   - I scream! Bij onze favoriete ijszaak mag elke deelnemer zélf zijn/haar eigen favoriete ijsbolscheppen. Lekker en leuk!
   - Stadsgedicht
   Op een verrassende plek wordt een ode aan Rotterdamvoorgedragen door een talentvolle Rotterdamse stadsdichter of -schrijver
  • Rotterdam boottour met gids, zaterdag 24 augustus 16:00 – 18:00 uur
   Op zaterdag 24 augustus vindt er na afloop van het congres een borrel plaats. Aansluitend bieden we je ook de mogelijkheid om met een boot kennis te maken van een hele andere kant van Rotterdam.

   Vaartocht Rottemeren
   Je wordt door de ervaren schipper en enthousiaste gids aan boord ontvangen. Geniet van het uitzicht en de gezelligheid van elkaar, terwijl de schipper de boot bestuurt.

   De tocht start op de Kralingse Plas waar je kunt genieten van het uitzicht op de Skyline van Rotterdam en de EK-boulevard, aansluitend vaart de sloep verder op de Rotte richting de Rottemeren: een prachtig recreatiegebied waar de Rotte doorheen stroomt. De rivier waar Rotterdam zijn naam aan dankt. Tijdens de vaartocht vertelt de gids jou leuke verhalen en anekdotes over Rotterdam. (Dit programma is beschikbaar voor maximaal 35 personen.)

  Voor vragen over het programma kun je een bericht sturen naar: side-events@chio.nl
  Voor de tickets voor de EK-wedstrijden verwijzen we jou graag naar de ticketpagina.

  Connected by Horsepower

  Attracties

  Veel leuks voor jong en oud
  Lees meer
  Meet Rotterdam
  Watch live and on demand