Jk Chio2018 363 Sanne Voets Demantur N O P   Dsc3179

Para-Dressuur

Een beperking hoeft je ambities niet in de weg te staan. Integendeel zelfs: dressuur is zelfs een Paralympische sport. Bij Para-Dressuur kennen we verschillende grades: I, II, III, IV en V. In grade I komen de sporters uit met de zwaarste handicaps/beperkingen. Sporters in grade V hebben lichte beperkingen, die soms voor een buitenstaander haast niet zichtbaar zijn.

Tijdens de FEI Europese kampioenschappen Para-Dressuur wordt gestreden om individuele en team medailles verdeeld over 5 dagen in de Para-Dressuur Arena.

De individuele strijd gaat per grade, de landenteamstrijd gaat over alle grades. De Para-Dressuurruiters rijden tijdens het EK net als de reguliere dressuurruiters voorgeschreven dressuurproeven en als afsluiting een Kür op Muziek.

Alle details over de Para-Dressuur tijdens de Longines FEI Europese Kampioenschappen Para-Dressuur vind je in het officiële vraagprogramma.

Op weg naar het EK
De Nederlandse Para-Dressuurruiters verkeren momenteel in topvorm. Tijdens de laatste Wereldruiterspelen hebben zij maar liefst negen medailles mee naar Nederland teruggenomen en kreeg Sanne Voets maar liefst 3 gouden medailles omgehangen, een unieke prestatie! Op Paralympisch Team NL kun je onze Para-Dressuurruiters volgen!

Met de bedoeling om alle mensen met lichamelijke beperkingen (beweging, zintuigen, hersenen) te laten strijden in op het voor hen haalbare niveau binnen de paardensport, zijn de deelnemers geclassificeerd op basis van hun beperking. Zo ontstaat er ook een zinvolle wedstrijd. Binnen elke Grade wordt gejureerd op basis van de vaardigheid van de individuele ruiter op zijn/haar paard, los van de handicap.

3 “factoren” worden beoordeeld wanneer een ruiter wordt geclassificeerd:

- mobiliteit ;
- kracht ;
- coördinatie.


Zodra het classificatie profiel volledig is worden de ruiters met vergelijkbare beperkingen gegroepeerd in de verschillede Grades, van Grade I voor de zwaarste beperking, tot Grade V voor de geringste beperking.

GRADE I

Vooral rolstoelgebruikers met beperkingen aan alle 4 de ledematen, misschien in staat om te lopen maar onstabiel, romp en balans zijn beperkt.
Grade I proeven worden uitgevoerd in stap.


GRADE II
Vooral rolstoelgebruikers met beperkte romp balans en/of beperkte functie in alle vier de ledematen, of zonder romp balans met een goede functie van de bovenledematen, of redelijke romp balans en serieuze beperking van alle vier de ledematen.
Grade II proeven worden uitgevoerd in stap en draf

GRADE III

- Serieuze bewegingsbeperkingen die impact hebben op de romp ;
- Serieuze beperkingen aan de arm en lichte beperking aan het been;
- Serieuze eenzijdige beperking
De proeven worden uitgevoerd in stap en draf. In de Kür mogen de deelnemers ook galopperen.


GRADE IV

- Gemiddelde eenzijdige beperking;

- Gemiddelde beperking in 4 ledematen;
- Serieuze beperking in de armen ;
- Totaal gezichtsverlies met beide ogen ;
De proeven worden uitgevoerd in stap en draf met zijgangen en galop.

GRADE V

- Beperking in een of twee ledematen;
- Enige visuele beperking ;
De proeven worden uitgevoerd in stap, draf, galop en met zijgangen.

Maandag 19 augustus 2019