Springruiter Doron Kuipers: Het EK in Rotterdam smaakte naar meer!

EK
NB Doron Kuipers Charley NED

Precies twee maanden na de Longines FEI Europese Kampioenschappen Rotterdam bezochten we de enige geboren Rotterdamse deelnemer aan de EK's op zijn eigen stal: “Stoeterij ’t Heerenhuys” in Mijnsheerenland, een schitterende, sfeervolle locatie onder de rook van Rotterdam. Doron is ontspannen bezig met jonge talenten. Z'n EK paard Charlie is samen met groom Maaike Euverman al in Helsinki waar de altijd goedlachse Doron morgen ook heen vliegt. Vorige week nam de combinatie deel aan de wereldbekerwedstrijd in Oslo en komend weekend staat Helsinki op het programma. Maaike is met de paarden in het noorden gebleven en direct door gereisd, maar Doron is tussendoor naar huis gekomen om zijn jonge paarden te trainen.

We vragen Doron hoe hij zijn eerste EK bij de senioren in eigen land beleefd heeft en er verschijnt een brede lach op zijn gezicht: “Het was mooi! Eigenlijk precies zoals ik me had voorgesteld, met veel familie en bekenden. Natuurlijk had het voor het Nederlandse team beter gekund, maar voor mezelf ben ik, op de tweede dag na, tevreden. Het was een schitterende ervaring en ik kan weer een streepje zetten op mijn bucket list. Ik heb bij de jeugd ook al kampioenschappen gereden, maar dit was anders. Bij de jeugd waren mijn ouders er constant bij. Hier ook wel, maar als publiek, hier ben ik vooral meer met mijn teamgenoten opgetrokken. Het terrein was wel even wennen. Ik ken de locatie natuurlijk al heel lang van het gewone CHIO Rotterdam. Nu was alles compleet anders. Eigenlijk was alles schitterend, het stallingsterrein, de stadions, de boulevard, alleen het was zo ongelooflijk groot. Alles lag wel ver uit elkaar. De sfeer was trouwens ook heel goed.

Dit EK smaakte trouwens wel naar meer. Ik wilde altijd al heel graag Olympische spelen rijden, maar nu nog liever. Tokio 2020, ik heb er het paard voor, al zal het moeilijk worden om in de selectie te komen, mede omdat er maar 3 ruiters in het team zitten volgend jaar. Ik blijf in ieder geval mezelf en ga er keihard voor werken ! Natuurlijk ben ik de eigenaar van Charlie, Herman Verhagen, heel erg dankbaar voor het feit dat ik dit geweldige paard mag rijden en hij mij deze kansen gunt. Het begon jaren geleden op concours in Roosendaal toen dochter Charlotte hem reed en hij mij positief opviel. Ik grapte dat ze hem maar naar mij moest brengen. Dat grapje is inmiddels toch wel een droom geworden waarvan ik hoop dat hij voorlopig nog blijft bestaan. Charlie is gewoon een topper en volgens mij heb ik de juiste knopjes gevonden. Eigenaar Herman Verhagen is alle dagen aanwezig geweest in het Kralingse bos, dat is het mooie van een EK in eigen land, iedereen kan erbij zijn.

Verder heb ik niets speciaals aan het EK overgehouden, er is niets veranderd en alles gaat gewoon weer zijn gangetje. Maar ik ben een unieke ervaring rijker en de herinneringen blijven!”

photo credits: Nils Boeser

  • Deel dit artikel